De eikenprocessierups vlinder: gevaarlijk of niet?

Alle overlast van de eikenprocessierups brengt toch de vraag met zich mee, wat er uiteindelijk gebeurt met de rups?

De vlinder die uit de eikenprocessierups komt is de Thaumeatopoea processionea Linnaeus. Het is de familie van de nachtvlinder en tandvlinder.

De eikenprocessierups rups dankt zijn naam processierups uit het feit dat ze in groepsverband (in processie) op zoek gaan naar voedsel, dat bestaat uit bladeren van de eikenboom.

Hoe lang duurt het voor de vlinder van een eikenprocessierups ontstaat?

De eitjes van de eikenprocessierups worden door de vlinder al rond augustus/september in de bomen gelegd. Het zal echter nog zo’n 8 maanden duren voordat de eitjes rond half april uitkomen. 

Van half april tot half mei vormt deze zich tot een jonge rups. In dit stadium zal er nog weinig overlast zijn van de rups.

Van half mei tot begin juli zal de jonge rups groeien tot een volgroeide rups. In deze fase van het leven ontstaat er veel last van de brandharen.

Het uiteindelijk vormen van pop tot vlinder gebeurt in de periode juli t/m september. Ook in deze periode komt er nog veel overlast voor van de brandharen die achterblijven in de lege nesten en bijvoorbeeld door de wind worden verspreid.

Is de eikenprocessierups vlinder gevaarlijk?

De vlinder van eikenprocessierups is in de basis niet gevaarlijk. Het is namelijk geen vlinder die steekt of bijt.

De brandharen van de eikenprocessierups ontstaan vooral tijdens de rups-fase als afweermechanisme tegen gevaar van buitenaf en veroorzaken vooral binnen de fase voorafgaand aan de vlinder fase voor veel overlast zoals jeuk door de eikenprocessierups of eikenprocessierups bultjes.

De haren blijven zoals eerder genoemd tot ver na het uitkomen van de pop aanwezig in het eikenprocessierups nest en kunnen dan ook lang na het uitkomen voor overlast zorgen.

De vlinder zelf heeft maar een korte levensduur van circa 2 dagen tot maximaal een week (afhankelijk van het klimaat en de omstandigheden). Tijdens de vlinder fase draagt de vlinder zelf geen brandharen meer en is de eikenprocessierups vlinder zelf niet gevaarlijk. Wel kunnen de achtergebleven brandharen op de pop in het nest nog lang voor klachten door de eikenprocessierups zorgen.

Hoe is een eikenprocessierups vlinder te herkennen?

De thaumetopoea processionea, of wel eikenprocessierups vlinder, is een vrij onopvallende vlinder. De vlinder heeft bruine voor- en lichte achtervleugels. Daarnaast wordt hij slechts 1,5 tot 2 cm groot.

Hoe lang leven eikenprocessierups vlinders?

Gelukkig voor ons 🙂 , maar jammer genoeg voor de vlinder zelf, leeft de vlinder van de eikenprocessierups slechts enkele dagen tot maximaal een week. Zijn levensduur is afhankelijk van het weer.

Vlinders van de eikenprocessierups ga je doeltreffend tegen met Rupsenzalf!

Eikenprocessierups klachten die ontstaan bij het groeiproces van rups tot tot vlinder is gelukkig eenvoudig en doeltreffend tegen te gaan met onze unieke zalf tegen eikenprocessierupsen.

Deze unieke zalf is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en is speciaal ontwikkeld om de irritatie van brandharen van de eikenprocessierups tegen te gaan. Door de natuurlijke ingrediënten is de zalf uitermate geschikt is voor jong en oud!

Rupsenzalf

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups! Bestel hem snel!
211348_1-removebg-preview

Onze unieke Rupsenzalf

Waarom dit product?

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups!

Rupsenzalf bevat een unieke mix van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten, speciaal samengesteld om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan.

Met een optimale dermatologische samenstelling is de gel geschikt voor jong en oud en geeft het de verlichting die jij nodig hebt.