Eikenprocessierups nest? Lees er alles over!

Iedereen die in het voorjaar en in de zomer wel eens in een eikenboom heeft gekeken kent ze wel: vieze harige eikenprocessierups nesten. Vanaf het voorjaar ontwikkelen de nesten zich en worden ze groter en groter en vallen ze meer en meer op. Maar is een eikenprocessierups nest eigenlijk gevaarlijk en wat kan je doen tegen een nest van de eikenprocessierups? Je leest het in dit uitgebreide artikel!

Hoe herken je een eikenprocessierups nest?

Een eikenprocessierups nest herkennen is niet zo moeilijk. Waar vogels of andere dieren zich graag zoveel mogelijk verstoppen en hun nesten op de minst opvallende plaats maken, doet een eikenprocessierups het tegenovergestelde. Waar hij ook maar kan maakt hij het liefst een zo groot mogelijk nest voor zoveel mogelijk nieuwe rupsen. Wanneer je in de maanden mei t/m juli af en toe in eikenbomen kijkt zie je ze ongetwijfeld hangen. Grote grijze bollen die lijken op enorme spinnenwebben.

Wanneer je dit ziet in een eik weet je dat je te maken hebt met eikenprocessierups nesten:

nesten eikenprocessierups

Wat kan je doen tegen een nest van de eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups nest bestrijden is erg lastig en brengt nogal wat gevaar met zich mee. Het is dan ook niet vreemd dat er professionele bedrijven zijn die zich in het voorjaar en in de zomer wekenlang bezig houden met het bestrijden van nesten van de eikenprocessierups.

Een veelgebruikte methode om nesten te bestrijden is om ze weg te zuigen met enorme professionele zuigmachines. Deze machines verzamelen alle nesten in grote zakken of grote bakken die luchtdicht zijn afgesloten. Op deze manier kunnen de brandharen niet vrijkomen wanneer de rupsen voelen dat ze in gevaar zijn en de brandharen ‘afschieten’. Deze zakken of bakken worden vervolgens door professionele bedrijven verbrand in luchtdichte verbrandingsovens waar geen brandharen vrij kunnen komen.

De mensen die dit werk doen dienen zich volledig in te pakken in speciale kleding die wat weg heeft van de kleding die een imker aan heeft. Het belangrijkste van deze pakken is dat ze volledig afgesloten zijn zodat brandharen van de eikenprocessierups niet in het pak kunnen komen wanneer de nesten worden verwijderd.

Tegenwoordig zijn er echter ook op afstand bestuurbare zuigmachines waarbij de bestuurder in een afgesloten cabine zit en door middel van een camera de zuigmond bedient.

Andere methodes om een nest van de eikenprocessierups tegen te gaan:

Nestkastjes plaatsen 

Het inzetten van extra nestkastjes voor mezen om koolmeesjes te lokken is een veelgebruikte en natuurvriendelijke methode tegen eikenprocessierupsen. Koolmezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en vooral gedurende het broedseizoen proberen deze vogels zoveel mogelijk processierupsen te vangen om te voeren aan hun kuikens.

Gif spuiten

Een effectieve methode is het spuiten van bacterie preparaat tegen de rupsen. Ondanks dat het erg effectief is, is het grootste nadeel dat het niet alleen de eikenprocessierups dood maar ook alle andere rupsen in een boom of op de grond. Het gevolg is dat vogels minder voedsel kunnen vinden voor henzelf en hun kuikens met alle risico’s van dien. Ook krijgt een kuiken het gif binnen via een vergiftigde rups waardoor deze overlijdt. Dit middel adviseren we dan ook absoluut niet!

Eikenprocessierups nest verbanden: een slimme zet?

Tegenwoordig zijn er ook mensen die met een verfbrander aan de slag gaan om eikenprocessierups nesten te verbranden. Een zeer dom idee! Buiten het feit dat je niet alleen het eikenprocessierups nest verbrand, levert dit ook schade op voor de schors van de boom. Zeker voor jonge kwetsbare bomen kan dit onherstelbare schade veroorzaken.

Ook zorgt de hitte ervoor dat de rupsen uit angst hun haren juist ‘afschieten’. Het gevolg is dat niet allen jij zelf maar ook de omgeving van de boom nog meer last krijgt van jeuk door de eikenprocessierups.

Ook is het zo dat de nesten pas volledig verbranden bij 600 graden Celsius wat het overgrote merendeel van de verfbranders niet eens haalt. Het verbranden van een eikenprocessierups nest zouden we dan ook zeker willen afraden om eikenprocessierups klachten te verminderen!

Wat gebeurt er met oude en lege nesten?

Wanneer de eikenprocessierupsen zijn verpopt tot eikenprocessierups vlinder en niet meer in het nest blijven wil het niet zeggen dat de problemen voorbij zijn. Oude nesten van de eikenprocessierups blijven in de bomen achter, maar zitten ook na verpopping nog vol met vervellingshuidjes, pophuiden én brandharen. Doordat de brandharen lange tijd hun giftige stof behouden zijn dus ook oude en lege nesten van de eikenprocessierups nog lange tijd een risico om eikenprocessierups jeuk op te lopen.

Eikenprocessierups nest overlast verminder je met Rupsenzalf!

Heb je te maken gehad met eikenprocessierups klachten door een eikenprocessierups nest en wil je jeuk en huiduitslag van de eikenprocessierups doeltreffend tegengaan? Dan is onze unieke Rupsenzalf de ideale oplossing om overlast tegen te gaan. De verkoelende werking van de zalf zorgt ervoor dat je het risico van de bultjes vermindert en dat jij en jouw hele gezin jeukvrij de dag doorkomen.

Deze unieke eikenprocessierups zalf is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten waardoor het ook geschikt is voor kinderen.

Rupsenzalf

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups! Bestel hem snel!
211348_1-removebg-preview

Onze unieke Rupsenzalf

Waarom dit product?

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups!

Rupsenzalf bevat een unieke mix van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten, speciaal samengesteld om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan.

Met een optimale dermatologische samenstelling is de gel geschikt voor jong en oud en geeft het de verlichting die jij nodig hebt.