Gevaren van de eikenprocessierups bij honden

Zoals je inmiddels op dit blog hebt kunnen lezen zorgt de processierups voor uiteenlopende eikenprocessierups klachten zoals processierups uitslag en processierups jeuk.

Maar niet alleen voor mensen maar ook voor honden vormt de eikenprocessiesrups een gevaar. De duizenden brandharen met de stof thaumetopoeïne vormen net als bij mensen ook bij honden en andere dieren risico’s op jeuk, irritatie en opzwelling. 

In dit artikel lees je hoe je contact met de eikenprocessierups door je hond herkent, de risico’s van de eikenprocessierups voor honden, wat je kan doen om de kans op problemen te voorkomen en wanneer het tijd is om een dierenarts te bezoeken.

Symptomen van de eikenprocessierups bij honden

Als jouw hond in contact komt met de haren van eikenprocessierups of de eikenprocessierups nesten zijn er diverse symptomen die kunnen optreden. De belangrijkste symptomen bij een hond zijn:

 • Kwijlen,
 • Opzwellen van de tong,
 • Ontsteking van het bindvlies,
 • Braken,
 • Ademhalingsmoeilijkheden,
 • Een opgezwollen bek,
 • Last van de poten.

 

Wanneer een hond met zijn poten in contact is geweest met de eikenprocessierups haren zal hij moeilijker gaan lopen en in ernstige gevallen gaan hinken. In dat geval is het advies om met een rol plakband of een kledingroller over de poot te gaan om te proberen zoveel mogelijk haren eruit te halen.

Serieuzere problemen ontstaan wanneer de haren van de eikenprocessierups in de longen of het spijsverteringskanaal van de hond terechtkomen, waar ze diverse problemen problemen kunnen veroorzaken. 

Zwelling van de tong en van de slijmvliezen in de keel kan verstikkingsgevaar opleveren dus het is belangrijk dit goed in de gaten te houden bij uw hond. 

Als je deze kenmerken herkent is het advies om direct een dierenarts te bezoeken om te bepalen wat de aard van het probleem is.

Wat te doen als een hond in contact is geweest met de eikenprocessierups?

Als jouw hond in contact is gekomen met de haren van een eikenprocessierups, moet je de brandharen van de rupsen onmiddellijk en zo grondig mogelijk verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een rol plakband of een plakkerige kledingroller waarmee je normaal de pluisjes van kleding verwijdert.

Spoel indien nodig de ogen en de bek tot in de neus van de hond met stromend water en reinig de hond grondig met een geschikte hondenshampoo.

Om het risico op contact met de naalden van een eikenprocessierups te minimaliseren, is het advies om handschoenen te dragen om direct huidcontact te voorkomen.

Wanneer bezoek je een dierenarts na contact met de eikenprocessierups?

Als je hond in aanraking is geweest met de eikenprocessierups, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Als je eerder genoemde symptomen bij jouw hond herkent en een allergische reactie zoals opzwellen van de tong en de bek vermoedt, is een bezoek aan de dierenarts een absolute must.

De dierenarts kan de hond onderzoeken en nagaan of het daadwerkelijk om een reactie op de eikenprocessierups gaat of dat de allergische reactie misschien een andere aanleiding heeft. Indien nodig kan hij de hond ook direct een anti-allergiemiddel toedienen.

Zo voorkomt je contact tussen hond en eikenprocessierups

Een confrontatie tussen een hond en eikenprocessierupsen is minder makkelijk te voorkomen omdat honden zeker bij het uitlaten vaak alle kanten op gaan en lekker rondsnuffelen. Toch zijn er enkele tips om eikenprocessierups problemen bij honden te voorkomen. De belangrijkste tips zijn:

 • Vermijd gebieden waar veel eikenprocessierupsen zitten.
 • Volg waarschuwingslinten en waarschuwingsborden van lokale autoriteiten die wijzen op een verhoogde aanwezigheid van eikenprocessierupsen.
 • Als je door een getroffen gebied loopt, zorg dan dat de hond is aangelijnd en hij enkel op de paden loopt.
 • Weet hoe je de eikenprocessierups en de eikenprocessierups nesten om ze te kunnen herkennen.
 • Roep je hond tijdig weg wanneer hij zich in de buurt van eikenprocessierups nesten bevindt.

 

Ondanks dat contact met de haren van een eikenprocessierups voor een hond natuurlijk niet volledig is te voorkomen kun je het risico met deze tips in ieder geval zoveel mogelijk voorkomen.

Eikenprocessierups klachten ga je doeltreffend tegen met Rupsenzalf!

Heb je te maken met eikenprocessierups klachten en wil jij eikenprocessierups jeuk en huiduitslag van de eikenprocessierups snel en doeltreffend verminderen? Dan is onze Rupsenzalf dé ideale oplossing om klachten tegen te gaan. De verkoelende werking van de zalf zorgt ervoor dat je het risico van de eikenprocessierups bultjes vermindert en dat jij en jouw hele gezin de dag doorkomen zonder continu last te hebben van de klachten van de eikenprocessierups.

Verder is onze Rupsenzalf gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten waardoor het geschikt is voor zowel jong als oud!

Rupsenzalf

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups! Bestel hem snel!
211348_1-removebg-preview

Onze unieke Rupsenzalf

Waarom dit product?

Nieuw en uniek in Nederland! Rupsenzalf tegen overlast van de eikenprocessierups!

Rupsenzalf bevat een unieke mix van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten, speciaal samengesteld om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan.

Met een optimale dermatologische samenstelling is de gel geschikt voor jong en oud en geeft het de verlichting die jij nodig hebt.